Nieuws


Nieuwsflits mei

10-05-2019

Moederdag

Deze bijzondere foto's wil ik u niet onthouden. De leerlingen van de brugklas zijn bezig iets te maken voor moederdag. Dit gebeurt allemaal  in het handvaardigheidslokaal van mevrouw Giorgi.

 

 

 Nieuwsflits December 2018

04-12-2018

17 december 2018

 

Het nieuwsbulletin is via Magister naar u toegestuurd.

Welkom op de  laatste nieuwsflits van dit jaar. December is traditiegetrouw hier op de OLS de Recon een gezellige en feestelijke maand. Op het college hebben wij weer van alles georganiseerd, hierover later in dit bericht.

Onze leerlingen hebben de afgelopen periode hard gewerkt aan mooie cijfers voor hun eerste rapport dit jaar. Door de digitale leeromgeving, die ook thuis gebruikt kan worden door de leerlingen, zijn veel cijfers weer hoger uitgevallen dan werd verwacht. Wij horen ook van leerlingen en ouders dat Magister een handig hulpmiddel is en dat dit ook op de mobiele telefoon veel gebruikt wordt. ( De Magister-app kan gratis gedownload worden ).

bezoek studenten Hogeschool Rotterdam ( door mevr. vd Sluis ) 

Misschien had u al gehoord dat ik sinds dit schooljaar ook enkele dagen als lerarenopleider aan het werk ben op de hogeschool Rotterdam. Dat levert ons als Recon college ook voordelen op. Zo mochten wij onlangs een aantal studenten van op school ontvangen die de minor Zicht op speciaal onderwijs volgen. Deze studenten volgen de minor vanuit verschillende opleidingen: social work, lerarenopleiding en Pabo. Zij hebben uit belangstelling voor leerlingen met een speciale onderwijsbehoefte en daarom gekozen voor deze minor. Tijdens het bezoek hebben zij een kort college gekregen over onze doelgroep van mij en van Catlin Huizinga, een van de studenten die bij ons haar Lio-stage doet. Vervolgens gaven enkele van onze leerlingen een uitgebreide rondleiding door de school, waarbij zij de studenten vertelden over de gang van zaken hier op school. Het was heel mooi om te zien hoe de leerlingen heel goed konden verwoorden wat er zo bijzonder is aan de Recon!  Ook de Pro afdeling werd in dit geheel meegenomen, we zijn ten slotte één school en de leerlingen delen met elkaar dat zij te maken hebben met een chronische ziekte hebben. Tot slot was er een 'speeddate', waarbij studenten in de gelegenheid waren om korte gesprekjes te hebben met leerlingen en collega's.  Er ontstonden boeiende gesprekken en de tijd vloog voorbij. Studenten hebben een goed beeld gekregen van onze school, de doelgroep waarmee wij werken en welke kwaliteiten dit vraagt van jou als professional. Van zowel de studenten als ook de leerlingen en collega's kregen wij terug dat het een leerzame ervaring is geweest die voor herhaling vatbaar is. Daar gaan we dan ook zeker voor zorgen!

 

E&O ( door mevr. Tacq )

De afgelopen weken zijn de leerlingen hard bezig geweest met het leren omgaan met een kassa en het inpakken van cadeautjes. Ook hebben zij geleerd hoe je een artikelpresentatie maakt en de presentaties die bij de praktijktoets gemaakt zijn  waren zo mooi dat ze te bewonderen zijn in de aula.

   

 

Creativiteit op het College

Hieronder enkele afbeeldingen van verschillende creatieve uitingen gemaakt door leerlingen van onze school, varierend van klei, karton tot digitale fotobewerkingen.

 

Nieuw personeel : Mogen wij ons even voorstellen?

Mijn naam is Linda Selij, sinds 1 oktober ben ik als nieuwe schoolverpleegkundige werkzaam op het Recon College naast Annemarie en Mirjam. Ik ben na het behalen van mijn HBO-V ruim 16 jaar werkzaam geweest in het Sophia Kinderziekenhuis op de kindergeneeskunde en later op het kinderthoraxcentrum. Er zijn dan ook best wat leerlingen op onze school die ik nog ken van daar, zelfs leerlingen die ik als baby al heb verzorgd. Mooi om te zien hoe ver ze al gekomen zijn sinds toen.De reden dat ik na zoveel jaar mijn vertrouwde stek heb ingeruild voor school, is dat ik toe ben aan een nieuwe en regelmatige uitdaging.Omdat mijn hart wel altijd een beetje in het ziekenhuis blijft, werk ik daar nog af en toe op flex basis, zodat ik mijn eigen diensten kan plannen, rondom mijn werk op school en mijn gezin thuis. Zo heb ik het beste van 2 banen.De eerste helft van het schooljaar heb ik de college kant gedaan, volgend jaar zal ik ook op de pro kant werkzaam gaan zijn, zodat ik net als de andere schoolverpleegkundigen overal inzetbaar ben. Ik heb de meeste leerlingen inmiddels wel een keer gesproken en ook al met best wat ouders (telefonisch) contact gehad. Voor vragen of opmerkingen kunt u altijd mailen met het verpleegkunde mailadres en mocht u op school zijn, loop dan gerust even binnen!

Mijn naam is Stefanie van Put, ben 37 jaar. Ik ben getrouwd en heb een dochter van 8 jaar. Hiervoor ben ik 16 jaar werkzaam geweest op de Tyltylschool Rotterdam. Na de kerstvakantie ga ik de overstap maken naar de Recon. Hier ga ik vooral het verpleegkundig team ondersteunen en waar nodig het onderwijzend personeel.Ik heb al een aantal dagen meegelopen en dit is mij zeer goed bevallen. Tot in het nieuwe jaar!

 Mijn naam is Jennifer Martines en ik ben 33 jaar.  Ik ben biologiedocente en geef inmiddels al een aantal weken 2 dagen in de week het vak binask (biologie, natuurkunde en scheikunde) op de Recon. Iets wat mij ontzettend veel plezier geeft! Daarnaast ben ik aan het afstuderen als gedragswetenschapper en ben ik blij te noemen dat ik over enkele weken mijn diploma in ontvangst mag nemen! Verder ben ik afgelopen zomer ook begonnen met mijn eigen bedrijfje (JC PsyCare) en ben daar de overige dagen mee bezig! In mijn vrije tijd ben ik vooral aan het genieten van mijn gezinnetje, probeer ik als het tijdtechnische lukt een spannend boek te lezen en vind ik het leuk om keyboard te spelen. Ook uit eten gaan, films kijken en  winkelen behoren tot mijn favoriete bezigheden.  Al met al een druk bestaan...but I enjoy every day of it!!!  

 

Computers de-assembleren met klas 1A

De leerlingen van de bovenstaande klas zijn hier samen hard aan het werk. In groepen halen zij de componenten uit oude computers. Vervolgens worden deze gesorteerd en worden de functies van de componenten omschreven door de leerlingen. Deze lessen maken onderdeel uit van de ICT lessen die hier op school worden aangeboden. We hebben onder andere geleerd dat sommige computers 2 processoren hebben die geforceerd gekoeld moeten worden vanwege een enorme warmteontwikkeling. En wat is een power supply, ram geheugen en de processor?

      

­­

 

Biologie in de praktijk

Deze leerlingen zijn hier druk bezig in een practicum les tijdens biologie. De bedoeling is om een vis te ontleden en deze keer was het een zalm. 

   

Sinterklaas op school

In onze klassen op het college was het op 5 december traditie getrouw een vrolijke boel, althans 's-middags, want in de ochtend werd er natuurlijk ijverig gewerkt. Leerlingen hebben cadeautjes voor elkaar gekocht, gedichten en/of surprises gemaakt. Wist u dat de  leerlingen  zelf hebben gekozen wat zij het liefst zouden doen op 5 december? Bijna iedereen was het over eens dat het toch echt leuk en gezellig is om Sinterklaas te vieren op het college. De docenten deden natuurlijk gezellig mee.

      

 

Basketbal ( door dhr Bos & dhr van Putten )

Op woensdag 19 december was het jaarlijkse basketbaltoernooi voor alle leerlingen die mee konden doen van zowel de pro afdeling als van het college. Van het college deden ongeveer 15 leerlingen mee. Er werden 8 teams van 3 of 4 leerlingen samengesteld. Nadat alle teams tegen elkaar gespeeld hadden, volgden er nog twee halve finales en een finale. De finale werd uiteindelijk gewonnen door team 6 ( Romy, Sezgin en Nick ) Het was wederom een geslaagd sportevenement waarbij de leerlingen met elkaar sportief samen moesten werken om tot een resultaat te komen.
           

Schaakcompetitie ( kersttoernooi )

Onze vaste schaakleraar heeft laten weten er mee te willen stoppen vanwege persoonlijke omstandigheden. Wij willen hem bedanken voor de leuke en leerzame tijd die wij met hem mochten ervaren. Voorlopig neem ik ( de heer Van der Leij ) de schaaklessen van hem over maar hopelijk vinden wij spoedig een vervanger. Kent u iemand die 1 x per week schaaklessen wil geven aan een groep gemotiveerde leerlingen ? Of misschien vind u het zelf leuk om schaaklessen te geven ?

Zoals gewoonlijk wordt er aan het einde van het jaar een schaak-competitie georganiseerd. Leerlingen spelen tegen elkaar en het aantal gewonnen wedstrijden worden genoteerd.

 

En Levi leert mevrouw Martines schaken! 

EHBO (door mevr. van de Meent )

De heren van het keuzevak EHBO zijn na een nerveuze voorbereiding allen geslaagd!!! De verwondingen liepen uiteen van een brandwond, verzwikking en snijwond. De leerlingen moesten hier op een juiste manier op reageren. Allen vonden het best een beetje spannend, maar gelukkig kwam het voor allen goed en zijn zij nu in het bezit van een ehbo cerificaat... Na afloop enkele deelnemers aan, dat wanneer er iets zou gebeuren, zij wel zouden wachten met handelen en eerst 112 gingen bellen...  Top mannen!!!! Ook dat is hulpverlenen.... 

Hamlet in TheaterRotterdam

 's Avonds op maandag 17 december  was er een leuke voorstelling in het Theater Rotterdam. Enkele van onze leerlingen zijn er heen geweest. Het stuk ging over de Deense puberprins Hamlet. Het leven zit hem niet echt mee, hij raakt zijn pa kwijt, zijn vrienden zijn niet meer te vertrouwen en zijn vriendinnetje Ophelia begrijpt hem niet. Niet voor jonge kinderen geschikt dus, des te meer voor de bovenbouw leerlingen van het Recon College!

 

    

Kerstviering ( georganiseerd door mevr. Luimes )

Op donderdag 20 december werd er op het college kerstfeest georganiseerd. Dit hebben wij dit jaar met verschillende kerstactiviteiten gevierd. Om 14:30 startten wij met het eerste programma en om 16:30 gingen wij verder met het tweede programma namelijk: het kerstdiner. De leerlingen hadden lekker eten meegenomen van thuis en de kerstcommissie had een diner gemaakt. De leerlingen hebben een gezellige en leuke herinnering aan deze avond overgehouden. Iedereen bedankt voor jullie inzet, het was een geweldige afsluiting van het jaar 2018 op school!

               

  

Namens het hele team, hele fijne vakantie en feestdagen toegewenst!

 

Let op ! Tot ziens op dinsdag 8 januari 2019

 

A. van der Leij (docent wiskunde, techniek en ICT)

 

ps Denkt u nog aan het ondertekenen en inleveren van de rapporten? ( indien u dit nog niet gedaan heeft )

 

 Agenda

19 december basketbaltoernooi 9:00 - 12:15

20 december Kerstdiner 16:30 - 18:00

21 december leerlingen vrij

24 december - 4 januari, kerstvakantie

7 januari studiedag personeel, leerlingen vrij

8 januari start school leerlingen

8 januari 11.00 – 12.30 uur BBL - 2A toets  Rekentoets

10 januari 11.00 – 12.30 uur BBL + KBL - 2F toets Rekentoets

28 januari - 1 februari Stageweek 2

22 februari studiedag, leerlingen vrij

25 februari - 1 maart voorjaarsvakantieNieuwsflits Oktober

05-10-2018

Door: A van der Leij, leraar wiskunde & ICT ReconCollege

 

Terugkijkend naar de start van het nieuwe schooljaar kunnen wij concluderen dat er weer van alles is gebeurd op het OLS de ReconCollege.

Uitstapje & introductie Brugklas

Wij hebben met onze nieuwe leerlingen, die momenteel klas 1A vertegenwoordigen, traditiegetrouw een uitstapje gemaakt, deze keer naar de speeltuin. Er waren ook andere activiteiten georganiseerd met als thema introductie op het College. De leerlingen hebben elkaar beter leren kennen en hebben een lunch voorbereid voor de ouders van de nieuwe brugklas. Het was een geweldig succes. 

Ouderavond

Heel veel ouders hebben onze school bezocht op de ouderavond, verschillende mensen hebben gesproken en er was ook een aparte voorlichting specifiek voor de ouders van klas 1 & 2 en het examentraject voor klas 3 & 4.  De ouders van de leerlingen die HAVO doen hebben een aparte voorlichting gekregen. Wij zijn erg blij met de hoge opkomst.

 

 Algemene verordening gegevensbescherming (AVG):

Zoals u wellicht in de media vernomen heeft zijn de reglementen in verband met de privacywet landelijk aangescherpt. Dat heeft ook voor ons als school en voor u als ouders gevolgen, met name in de onderlinge communicatie. 

Stichting BOOR vindt het van groot belang dat alle scholen de nieuwe wetgeving handhaven. Daarom  hebben alle werknemers de opdracht gekregen via een speciaal programma (e-learning) bijscholing te volgen en een certificaat te behalen. Op deze manier is iedereen op de hoogte van alle wijzigingen. 

Ons team was het eerst van alle scholen in Rotterdam om alle behaalde certificaten te kunnen overhandigen!!! 

Om dat te vieren kregen wij van Stichting BOOR een heerlijke taart! 

 

Cito toetsen

De leerlingen van klas 1A hebben de eerste voorgezet onderwijs CITO toetsen gemaakt en hadden duidelijk weinig last van stress. Deze leerlingen verdienen alle respect want binnen drie ochtenden was iedereen klaar.

Workshop etsen ( door dhr. Koene )

Begin september zijn 11 leerlingen uit de derde klas onder begeleiding van 3 docenten naar een workshop etsen geweest. Nadat we met enige moeite parkeerplaatsen gevonden hadden, werden we hartelijk ontvangen in Kinderatelier punt 5. Na een korte inleiding over de geschiedenis van het etsen kregen de leerlingen uitleg over de techniek van deze populaire kunstvorm. Daarna mochten ze zelf aan het werk en aan het eind van de ochtend lagen er 11 zelfgemaakte, prachtige etsen klaar om mee naar school te nemen.

De leerlingen kregen tot slot uitgebreide complimenten voor de aandachtige en enthousiaste manier waarop ze gewerkt hadden.

 

BBQ lunch 11 september

Buiten op het schoolplein, hebben wij met de hele school, Pro & College, genoten van een heerlijke BBQ. Het was een mooie dag en onze leerlingen hebben heerlijk gegeten. Na afloop was er nog een ijsje.

Game tegen digitaal pesten

Pest je mee, of grijp je in?

In de groepen 1A en 2A zijn wij gestart met ICT- lessen  gericht op het tegengaan van (online) pesten!

Om ( online ) pesten aan te pakken wordt er op onze school een lessencyclus van stichting KIKIT aangeboden aan onze leerlingen. De online game: ‘Wij zijn LIT’ is hier onderdeel van.

De lessen worden gegeven door ICT-docent de heer Van der Leij tijdens ICT-uren. Mevrouw Veerling ( CET-docent ) sluit ook met regelmaat aan bij de lessen.

‘Wij zijn LIT’ is de naam van de fictieve groepsapp van de game. Jongeren gaan online in gesprek en krijgen zo meer zicht op hun eigen rol tijdens een pestsituatie. De keuzes die de jongere maakt, beïnvloedt het gesprek in de groepschat, en stuurt het verhaal van ‘Wij zijn LIT’. Het is een spannende en enerverende game, speciaal geschreven om jongeren te leren omgaan met (online) pesten, sexting en groepsdruk.

Havendagen en bezoek centrale brandweer

Door de heer A van der Leij ( mentor brugklas 1A )

We zijn inmiddels 3 weken gestart en al weer vol op bezig met activiteiten die te maken hebben met de oriëntatie op beroepen ( LOB ). De klassen 1A en 2A onder leiding van mevrouw Peters en de heer Van der Leij zijn met een luxe bus naar de centrale brandweer van de Botlek geweest. Daar hebben wij lessen gekregen, een rondleiding door de kazerne, het materieel bekeken en de waterkanonnen gehanteerd. Uiteraard hebben wij ook met de brandweermannen gesproken zodat de leerlingen een beter beeld hebben gekregen van het beroep in deze sector. Ook heeft de bus een rit gemaakt door een gedeelte van de haven en werd er uitleg gegeven over verschillende bedrijven. 

 

OPP gesprek

Ondertussen zijn de leerkrachten samen met de zorgcoördinator bezig de OPP’s af te ronden. Op 5 oktober sturen wij dit OPP per mail aan de ouders. Daarna wordt u uitgenodigd voor het OPP gesprek met de mentor van uw zoon/dochter en kunt u uw voorkeurstijd doorgeven. Het OPP gesprek zal plaatsvinden op 15 oktober. U kunt altijd contact opnemen als 15 oktober echt niet uitkomt, dan zal er gezocht worden naar een andere datum.

Kijkt u ook nog even op onze  facebookpagina voor interessante onderwerpen ?

 Alvast een fijne herfstvakantie toegewenst.

Agenda

2 oktober Schoolfotograaf

5 oktober OPP per mail naar ouders

10 oktober BOOR studiedag ( leerlingen vrij )

15 oktober OPP - MOL gesprekken met mentor

16 oktober korfbal toernooi

22 oktober start herfstvakantie

26 oktober einde herfstvakantie

29 oktober start school

29 oktober - 2 november SO1 & stageweek

6 november studiedag ( leerlingen vrij )Staking

12-09-2018

Vandaag heeft een grote groep medewerkers van OLS de Recon (SO en VSO) zich laten zien tijdens de stakingsactie in Rotterdam. We hopen op verandering, we hebben in ieder geval vandaag onze stem laten horen! Nieuwsflits juni 2018

13-06-2018

Met deze laatste Nieuwsflits van dit schooljaar willen wij u op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen afgelopen weken. Ook kunt u de agenda hieronder bekijken voor de actuele data.

Leerplein

Op donderdagmiddag is er het 6e en 7e uur een zogenaamd ‘leerplein’ ingericht. Dit is in plaats van de zogenaamde KWT-uren (keuzewerktijd) gekomen. In de aula bieden diverse docenten extra ondersteuning aan op hun eigen vakgebied. De vakdocenten en mentoren bepalen samen met de leerling waarin ze extra ondersteuning nodig hebben. Soms kan dat in groepjes gebeuren en soms individueel. In eerste instantie is het leerplein bestemd voor leerlingen van het 3e en 4e leerjaar. Het principe van een leerplein wordt ook in het MBO-onderwijs gebruikt en dit is een goede voorbereiding voor onze leerlingen.

 

Examens

Op het moment van schrijven zijn alle examens afgenomen afgelopen weken. We hebben een heel mooie opbrengst van 82% geslaagden. . Een aantal leerlingen heeft nog een herexamen. Alvast gefeliciteerd allemaal! Op dinsdag 3 juli zal de diploma-uitreiking plaatsvinden.
 

Magnetisme (door mevrouw Van der Sluis):

De leerlingen uit groep 1A hadden een praktische toets Natuurkunde. Ze kregen een schematische tekening van een schakeling en moesten die nabouwen. Ze moesten zelf alle juiste materialen pakken en de opstelling precies nabouwen. Daarna werden er nog tekeningen gemaakt van de opstellingen van klasgenoten.

Tot slot werden alle materialen weer op de juiste manier opgeborgen en ook dat werd beoordeeld met een cijfer.
De leerlingen vonden het best spannend om op deze wijze een toets te maken. Ze ervoeren de tijdsdruk meer dan bij een reguliere toets.
Ze leren op deze manier zelfstandig te werken volgens een instructie en een instructie op de juiste manier te volgen. Ook leren zij dat je jezelf tussentijds kunt controleren en dat dit je prestatie ten goede komt. Heb ik alle materialen en heb ik de juiste gereedschappen gepakt?
Alle leerlingen bouwden de opstellingen correct na. Er heerste 1,5 uur lang een prima werksfeer. Laagste cijfer een 7 en hoogste een 9, ik ben super trots op onze brugklas leerlingen!


 

Voetbaltoernooi

Zoals jaarlijks gebruikelijk hebben wij tegen andere scholen gespeeld op het terrein van Spartaan 20 aan de Oldegaerde. Het was een mooie dag en onze leerlingen hebben geweldig sportief gespeeld. Natuurlijk zijn wij weer terug op school gekomen met enkele bekers.

Volleybaltoernooi:

Ook de docenten hebben zich deze maand van hun sportieve kant laten zien. Op 25 mei vond in het kader van het 10-jarig bestaan van Stichting BOOR, een volleybal-toernooi plaats tussen leerkrachten uit de diverse scholen van het bestuur. Ook vanuit OLS de Recon heeft er een team meegedaan. Geen prijs, maar wel een heel leuke avond!  

Bezoek Zuiderpark College:

Met de onderbouw (klas 1A, 2A en 2P) hebben wij het Zuiderpark College bezocht op 30 mei. Het was een LOB-activiteit waarbij onze leerlingen verschillende sectoren hebben leren kennen. Tevens was het een kennismakingsdag ter voorbereiding op de zeiltocht die we gezamenlijk gaan maken. Op 4 juni hebben wij een rondleiding gegeven door onze school aan dezelfde klas van het Zuiderpark College. De wederzijdse rondleiding en de kennismaking was een succes. 

Varen met zeilschip "Helena":

Op 11 juni zijn wij met de tram naar de Leuvehaven vertrokken. Daar aangekomen zagen wij het zeilschip al aangemeerd liggen in de haven. Het betrof de Stevenaak Helena en wel een heel bijzondere:

De ‘Helena’ was voor de zeilende Rijnvaart bestemd en is nu hiervan een varend monument. Het belang van de restauratie is daarom groter dan het behoud van het schip alleen. In 1875 begon aan de Kinderdijk de bouw van de tweemast stevenaak ‘Helena’, die in 1876 in de vaart kwam. Het bijzondere van de ‘Helena’ is dat ze er, na zoveel jaren, nog is en dat ze kan vertellen van de werf Jonker, van de schippers Fromm, Rijnvos en Verburg en hun families, en van de Rijnvaart waarvan haar fraaie scheepstype afkomstig is. Daarom is de ‘Helena’ respectvol gerestaureerd. Zij is geregistreerd in het Nationaal Register Varende Monumenten en kreeg bij hoge uitzondering als enige zeilschip een Rijn-certificaat tot Straatsburg. Ook dat is het vertellen waard.

Wij werden vriendelijk ontvangen door de schipper, de stuurman, de maat en de kok. Ook een klas leerlingen van het Zuiderparkcollege waren daar aanwezig om ons te begeleiden tijdens de vaartocht. Zij deden daar praktijkervaring op, voor ons was het leerzaam op veel gebieden. Onze leerlingen hebben ook meegeholpen, bij het hijsen van de zeilen, het lichten van de zwaarden, het sturen en het afwassen. Dat laatste hoorde er ook bij want tenslotte hebben wij heerlijk gegeten aan boord (soep, pannekoeken, brood en ijs)

Zeiltocht De Helena 2018 (geschreven door Nena, klas 2A)
Maandag 11 juni gingen we met de klassen 1A, 2A, 2P & het Zuiderpark College naar het zeilschip “de Helena”. De docenten: Mr. Kolk, Mr. Leij, de docenten van het Zuiderpark College & zuster Annemarie gingen ook mee. Degene die geen zwemdiploma hadden moesten een zwemvest om. We mochten op het schip een beetje rondhangen op het dek en we kregen een heerlijke lunch van de scheepskok met pannenkoeken! En we mochten op het schip helpen met de zeilen en het sturen. Zo hebben we de Nieuwe Maas overgezeild.
Aan het einde mocht je zelf naar huis of mee terug naar school. En ja het was een superleuk dagje! Het duurde ongeveer 4 à 5 uurtjes.


 

Uitstapje museum Den Haag:

Den Haag museum 2018 (geschreven door Antonia, klas 2P)
Woensdag 13 juni gingen we met de klassen: 1A, 2A en 2P naar het Nationaal Archief over de VOC. De docenten die meekwamen waren: Mevr. Peters, Mevr. Veerling, Mevr. Huizinga en de verpleegkundige Annemarie. Er werden groepjes gevormd en iedereen kreeg een bepaald beroep die op de VOC was. We kregen een tablet waar we met iemand konden ´´chatten´´ genaamd Sirius. Hij gaf ons opdrachten die we moesten maken. Zoals: filmpjes maken over de dingen die we zagen, vertellen via de chat wat we wisten of wat we zagen, foto´s maken en een eindopdracht maken waarbij je van alles mag doen om het te voltooien. Het duurde in totaal anderhalf uur. Het was heel leerzaam.

 

Ik wens u een hele fijne zomer!

A. van der Leij
Vakdocent Wiskunde, ICT & Techniek
Mentor klas 1A
 

 

Agenda

25 juni            leerlingen vrij/roostervrije dag

28 juni            leerlingen vrij/roostervrije dag

2 juli               OPP-middag en -avond

3 juli               Diploma uitreiking

9 juli               projectweek - bezoek Blijdorp

10 juli             projectweek - sportdag

11 juli             projectweek - DJ op school en Selfie Hunt

12 juli            zomervakantie  leerlingen vrijNieuwsflits April 2018

09-04-2018

Afgelopen periode hebben wij op het Recon College weer verschillende activiteiten ondernomen. Graag willen wij dit delen met u met deze nieuwe Nieuwsflits.

Van de examencommissie hebben wij positief nieuws ontvangen: al onze vierdejaars examenkandidaten hebben de PTA's afgerond. Deze  leerlingen zijn op dit moment hard aan het werk ter voorbereiding op de aankomende examens.

 

Natuurhistorisch Museum

 

De derde- en vierdejaars leerlingen gingen op dinsdag 3 april naar het Natuurhistorisch museum, samen met hun docenten mevrouw van der Sluis en meneer van der Kolk. De 4e jaars waren op actieve wijze bezig met verschillende examenonderdelen
Een museumles over landschap, biodiversiteit en evolutie voor de vierdejaars leerlingen biologie.
En een museumles over stadsnatuur voor de derdejaars leerlingen biologie.
Voor de vierdejaars mede ter voorbereiding van het examen.
Na een boeiende introductie door de medewerkster van de afdeling educatie gingen de leerlingen vervolgens zelf aan de slag met samenwerkingsopdrachten binnen het museum. Dit alles verliep geruisloos en in een goede leersfeer.
Samen ontdekken en actief beleven wat er aan mooie natuur om ons heen is. Gewoon in de stad.

 

Samenwerking tweedejaars en eerstejaars

1A en 2A zaten een lesuur samen. Thije had al zijn werk af. Hij vroeg of hij een andere leerling mocht gaan helpen waardoor er een mooie samenwerking ontstond tussen hem en Jefta (brugklas). Hij legde allerlei dingen van geschiedenis goed uit, had geduld en deed zijn best om echt de tijd te nemen en te helpen. Een mooi samenwerkingsmoment! En mevr. Peters... die kon even genieten.

 

LOB leerjaar 2

Bij LOB zijn wij begonnen met de profielkeuze. De leerlingen hebben de keuze tussen de sectoren economie&ondernemen en zorg&welzijn. Om ons hierop te oriënteren zijn wij begonnen met het maken van collages. Een collage met allerlei beroepen die te maken hebben met de sectoren. Een erg leuke oriëntatie op de twee proeflessen die plaatsgevonden hebben.

E&O

De examenleerlingen van E&O hebben de afgelopen weken hard geoefend om zich voor te bereiden op hun praktijkexamen van komende week. Gisteren is er bijvoorbeeld geoefend met het maken van een artikelpresentatie, inpakken en het contant afrekenen bij de kassa. Het is nu hopen dat dit vele oefenen leidt tot mooie resultaten!

 

Plannen 2P

De vraag om te leren plannen kwam vanuit Jayson toen we het doelenbord besproken. We hebben een filmpje bekeken met allerlei tips omtrent het maken van planningen voor school. De tip die wij uit dit filmpje direct zijn gaan gebruiken is het gebruiken van kleuren. De toetsen krijgen een kleur en het maakwerk krijgt een andere kleur. Dit gaan we een tijdje uitproberen en kijken of dit voor sommige leerlingen zou kunnen werken.
Om het feest compleet te maken hebben we een mega planning gemaakt van nu tot de zomervakantie. We hebben samen uitgerekend hoeveel weken dit nog zijn. Het leken er nog 19 maar met alle vrije dagen en vakanties meegerekend waren het nog maar ongeveer 14 weken aan daadwerkelijke lestijd. Een goed besef voor sommigen om nog even flink gas te gaan geven de aankomende weken. Iedere dag kruisen we de dagen weg zodat ze ook daadwerkelijk kunnen zien hoe lang we nog hebben. Een mooie oefening!


Hardlloopwedstrijd. Hardlopen is wiskunde.

 Honderd meter hardlopen, met de stopwatch het aantal seconden bijhouden. De leerlingen van de brugfase hebben dit georganiseerd. Zij waren zoals gewoonlijk erg enthousiast. Dat dit een wiskundige activiteit is zou je  niet zo snel bedenken. Toch moest er omgerekend worden hoeveel kilometer per uur dit is. Al snel voelden andere leerlingen van andere klassen zich uitgedaagd. Zelfs meneer van der Leij heeft mee gedaan, en helaas verloren tegen Romy, ja echt, zij was sneller.

Schaken 

Aangezien onze bekende grootmeester Kees helaas ziek was en daardoor niet aanwezig was op vrijdagmiddag heeft Noah, onze topschaker van het Recon College hem vervangen. De gewoonte is dat er dan simultaan geschaakt  wordt. Dat is goed gelukt.

Praktijkexamens klas 4A en 4B 

In de week van 16 april t/m 20 april zijn de praktijkexamens ( CSPE) E&O en Z&W.

De leerlingen van klas 4A hebben examen op maandag, donderdag en vrijdag.Dat betekent dat zij dinsdag en woensdag thuis kunnen blijven om zich voor te bereiden op dit examen.

De leerlingen van 4B hebben examen op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag. Zij hebben dinsdag een rust- en leerdag.

De examens vinden niet de gehele dag plaats, de leerlingen kunen zelfstandig naar huis als ze klaar zijn met hun examen.

Natuurlijk bent u zelf vrij om in overleg met uw zoon/dochter te kijken of de taxitijden aangepast kunnen worden.

 

Alvast  hele fijne lentedagen gewenst.

A van der Leij (docent wiskunde, ict & techniek)

 

Agenda

Examens 2018:

16 tot en met 20 april 2018:
CSPE Administratie / Economie & Ondernemen
CSPE Verzorging / Zorg & Welzijn
BBL/KBL(digitaal, locatie De Hef): mei 2018, data nader bekend te maken
 

27 april    Koningsdag, leerlingen vrij

30 april    start Meivakantie

11 mei     einde Meivakantie

14 mei    examen Nederlands

15 mei    examen Wiskunde

16 mei    examen Engels

17 mei    examen Biologie

22 mei    examen Maatschappijkunde

22 mei    studiedag, leerlingen vrij

23 mei    examen Economie

4-8 juni  stageweek

11 juni  1A, 2A & 2P vaartocht op ZS De Helena

13 juni 2018 1A, 2A & 2P Nationaal Archief in Den-Haag

13 juni  uitslag examens

Tweede tijdvak 2018
VMBO TL: Vanaf 18 juni 2018
VMBO KB: Vanaf 6 juni 2018
VMBO BB: Vanaf 6 juni 2018
29 juni 2018 uitslag 2e tijdvak
4 juli 2018 diploma-uitreiking
 

 


 Nieuwsflits maart 2018

06-03-2018

zie ook onze Facebook pagina:

https://www.facebook.com/people/Reconcollege-Vmbo/100006650355689 

 

E.H.B.O keuzevak 4

De leerlingen hebben praktijkexamen gedaan in het verbinden en helpen van slachtoffers. Te denken valt aan hoe te handelen bij bewusteloosheid, vuiltje in het oog, brandwonden en de diepere snijwonden. De slachtoffers werden gespeeld door medewerkers van het College. De examinatrice was extern aangesteld. Het was een dag vol lol en stress, waarbij andere leerlingen dachten dat er echte gewonden waren, maar gelukkig hebben alle examenkandidaten het hoofd koel gehouden en uiteindelijk het praktijkexamen gehaald.

 

 

Binask onderzoek

 

Schaatsen

Samen met de Recon Pro-afdeling van onze school zijn wij zoals gebruikelijk gaan schaatsen. Met twee bussen zijn wij naar de schaatsbanen gegaan op het Toepad 95 in Rotterdam op het terrein van R.H.V Leonidas. Het was een mooie zonnige dag en we hebben heel veel plezier beleefd. Ook de docenten hebben genoten (zie foto's). Bijna alle leerlingen van beide afdelingen zijn mee geweest en iedereen kon schaatsen! Geweldig!

 

 

Economie & Ondernemen

De leerlingen van 4a hebben onlangs bij E&O geleerd wat een balans is en een resultatenrekening. Pittige stof! Om dit goed te leren onthouden hebben zij een samenwerkingsopdracht gedaan waarbij ze de verschillende rekeningen van de balans en de resultatenrekening op de goede plek moesten leggen.

Schaakles

Steeds meer leerlingen raken enthousiast voor schaken. Onze schaakleraar krijgt het steeds zwaarder, onze leerlingen worden steeds beter!

Techniek

Nieuwe vaardigheden worden aangeleerd en nieuwe gereedschappen worden gehanteerd door de leerlingen van klas 1A, 2A en 2P van het College. Wij gebruiken zelfs een elektrische figuurzaag! De kunst is om haaks te zagen. Dat is essentieel voor deze opdracht. We maken het spel Pentomino dat tevens het ruimtelijk en wiskundig inzicht versterkt.

De komende weken zal in het teken staan van o.a de schoolonderzoeken, de OPP's en rapportgesprekken. Houd uw mailbox in de gaten! Uitnodigingen voor gesprekken zullen digitaal naar u toegestuurd worden. De rapportgesprekken worden gehouden op 21 maart.

Fijne maand gewenst!

A van der Leij (docent wiskunde, ict & techniek)

 

Agenda

5-9 maart  Schoolonderzoek II

14 maart   leerlingen krijgen rapporten mee

19 maart   stagedag middenfase

21 maart   rapportavond

29 maart   studiedag

30 maart   Pasen

2 april       PasenNieuwsflits januari 2018

31-01-2018

zie ook onze Facebook pagina:

https://www.facebook.com/people/Reconcollege-Vmbo/100006650355689
 

 

Bright ideas challenge

Dit project waaraan meerdere klassen  meedoen gaat over water, voedsel en energie in de toekomst. De leerlingen gaan op zoek naar goede ideeen voor drie werelduitdagingen:

- iedereen moet toegang hebben tot schone en betaalbare energie

- iedereen moet genoeg gezonde voeding hebben

- iedereen moet genoeg schoon drinkwater hebben

 We zijn van start gegaan met het bekijken van uitvindingen door andere mensen die een positieve bijdrage hebben geleverd aan bovenstaande doelen. Daarna hebben de leerlingen zelf een auto gebouwd die als brandstof zoutwater gebruikt. Ja u leest het goed, zout water! En dat is gelukt, we hebben deze auto's getest door een race te houden en een wedstrijd georganiseerd wie de best geconstrueerde auto had gemaakt.

 

Binask

Onder leiding van mevrouw Huizinga hebben de leerlingen 4 weken lang in tweetallen aan een zelfgekozen thema van BiNaSk gewerkt. Na voltooiing hebben deze leerlingen van de onderbouw afgelopen week presentaties gedaan. De meesten vonden het erg spannend. Er waren mooie Power Points gemaakt en er werd goed samengewerkt. We hebben onder andere geleerd over de gevaren van drugs, over spieren en gewrichten, over diabetes, over vuurwerk en over skeletten van dieren. De leerlingen hebben dit zeer zelfstandig opgepakt. Een mooi leerproces dus!

Stageweek 2

De leerlingen van leerjaar 3 zijn begonnen aan de stageweek en wat het bijzonder maakt is dat de leerlingen zelf hun stageplaats hebben geregeld. Dat viel niet mee. Nu hebben deze leerlingen al eerder stage gelopen dus het is niet helemaal nieuw. De reacties waren vooral positief. Er moet dan ook een stageverslag gemaakt worden dat uiteindelijk in het loopbaandossier terecht moet komen. Een hele kluif dus!

Schaaklessen

In december had ik al geschreven over het bezoek van een schaakgrootmeester aan onze school. De leerlingen hebben toen simultaan tegen hem gespeeld. Dat niemand gewonnen had tegen grootmeester Kees mocht de pret niet drukken. Positief is dat Kees het erg leuk vond om tegen onze leerlingen te schaken. Daarom heeft hij aangeboden om tijdens de lunchpauze op vrijdag onze schakers les te geven. Al 12 leerlingen hebben zich ingeschreven!

Terug naar Bonaire

Romarjohn heeft onze school verlaten om verder te studeren in Bonaire. Hij en zijn familie hebben ons laten weten veilig aangekomen te zijn in Bonaire. Meneer van der Kolk heeft een afscheidsfeestje voor hem georganiseerd. Wij wensen hem en zijn familie het allerbeste!

Keuzevakken

 Onze leerlingen doen veel waardevolle ervaringen op met de aangeboden keuzevakken. Wij bieden de keuzevakken EHBO, Mode & Design, Website & Webshop en Sport & Bewegen aan. Vanaf het derde jaar kunnen de leerlingen zich hiervoor inschrijven. De leerlingen van het 4e jaar zijn de keuzevakken aan het afronden. De frequentie van enkele keuzevakken is opgevoerd zodat leerlingen voldoende tijd hebben om dit op een positieve manier af te ronden. We hebben nog ongeveer 2 maanden te gaan voor de eind examens. Er moet daarom heel hard gewerkt worden!

 

Rekentoetsen

De rekentoetsen zijn voor de leerlingen van het laatste jaar  afgenomen op de gebruikelijke externe locaties. De leerlingen hebben er hard voor gewerkt. Zodra wij de uitslagen binnen hebben zullen wij deze direct bekend maken.

Nederlands jaar 2

Bij Nederlands hebben de tweedejaars een interview gedaan. Zij mochten hierbij zelf iemand uitkiezen waarvan zij dachten dat zij hier iets van konden leren. Zo werden er mensen gevraagd met een bepaald beroep of leerlingen uit een hogere klas. Ze hebben dit afgesloten met een interviewverslag.
 

Alvast fijn weekend gewenst,

A van der Leij ( docent wiskunde, ict en techniek )

 

Agenda

29 januari t/m 2 februari  Stageweek 2
23 februari Studiedag     Leerlingen vrij
26 februari t/m 2 maart   Voorjaarsvakantie
5 maart t/m 9 maart        Schoolonderzoek 2
19 maart                         Meeloopdag tweedejaars
 Nieuwsflits december 2017

17-12-2017

17 december 2017

 

Het nieuwsbulletin is via Magister na u toegestuurd

Welkom op de  laatste nieuwsflits van dit jaar. Zoals u niet ontgaan zal zijn is december traditiegetrouw een gezellige en feestelijke maand. Ook hier op het college hebben wij weer van alles georganiseerd.

Onze leerlingen hebben de afgelopen periode hard gewerkt aan mooie cijfers voor hun eerste rapport dit jaar. Door de digitale leeromgeving, die ook thuis gebruikt kan worden door de leerlingen, zijn veel cijfers hoger uitgevallen dan werd verwacht.

 

ICT met  klas 1A, 2A en 2P

De leerlingen van bovenstaande klassen zijn hier samen hard aan het werk. In groepen halen zij de componenten uit oude computers. Vervolgens worden deze gesorteerd en worden de functies van de componenten omschreven door de leerlingen. Deze lessen maken onderdeel uit van de ICT lessen die hier op school worden aangeboden. We hebben onder andere geleerd dat sommige computers 2 processoren hebben die geforceerd gekoeld moeten worden vanwege een enorme warmte-ontwikkeling. 

De leerlingen van bovenstaande klassen zijn hier samen hard aan het werk. In groepen halen zij de componenten uit oude computers. Vervolgens worden deze gesorteerd en worden de functies van de componenten omschreven door de leerlingen. Deze lessen maken onderdeel uit van de ICT lessen die hier op school worden aangeboden. We hebben onder andere geleerd dat sommige computers 2 processoren hebben die geforceerd gekoeld moeten worden vanwege een enorme warmte-ontwikkeling

 

Sinterklaas

In onze klassen op het college was het op 5 december traditie getrouw een vrolijke boel, althans 's-middags, want in de ochtend werd er natuurlijk ijverig gewerkt. Leerlingen hebben cadeautjes voor elkaar gekocht, gedichten en/of surprises gemaakt. Wist u dat de  leerlingen  zelf hebben gekozen wat zij het liefst zouden doen op 5 december? Bijna iedereen was het over eens dat het toch echt leuk en gezellig is om Sinterklaas te vieren op het college.

 

Basketbal ( door dhr P. Bos )

Op vrijdag 15 december was het jaarlijkse basketbaltoernooi voor alle leerlingen die mee konden doen van zowel de pro afdeling als van het college. Van het college deden ongeveer 15 leerlingen mee. Er werden 8 teams van 3 of 4 leerlingen samengesteld. Nadat alle teams tegen elkaar gespeeld hadden, volgden er nog twee halve finales en een finale. De finale werd uiteindelijk gewonnen door de Chicago Nuggets.
Het was wederom een geslaagd sportevenement waarbij de leerlingen met elkaar sportief samen moesten werken om tot een resultaat te komen.

Voor de leerlingen die vanwege hun beperking niet konden meespelen was er een alternatief programma. Zij hebben eerst een film gekeken en aansluitend hebben zij diverse spelletjes gespeeld. Ook konden de leerlingen een partijtje simultaan schaken tegen een echte professionele schaker. De examenkandidaten hadden de mogelijkheid om te werken aan de vakken Nederlands, wiskunde of economie.
 

Schaakcompetitie

De schakers op onze school hebben het opgenomen tegen de heer van Oosterom. Dat is een gedurfde en moedige zet aangezien de heer Van Oosterom bekend staat in Rotterdam als een schaker met een hoge ranking. Er werd simultaan geschaakt en zoals ik voorspeld had heeft de heer van Oosterom geen enkele partij verloren. Aan het einde van de middag waren wij er getuige van dat sommige van onze leerlingen het lang volhielden. Ook meen ik enkele zweetdruppeltjes op het voorhoofd gezien te hebben van de heer van Oosterom, maar dat werd  later door de heer Van Oosterom ontkend. Toch is zeker dat onze beste schaker van het college het voor elkaar heeft gekregen om pas net voor de bel schaakmat gezet te worden, een knappe prestatie!

 

 

 

 

Techniek met klas 1A

Op de foto's zien wij dat deze leerlingen houten speelgoed maken. De opdrachten hebben vaak veel raakvlakken met het vakgebied wiskunde. Er worden hoge eisen gesteld ten aanzien van, bij voorbeeld of het hout glad aan voelt,  de hoeken haaks zijn en of er volgens bouwtekening gewerkt is. Vervolgens krijgen de leerlingen een cijfer voor hun werkstuk. Sommige leerlingen maken zelfs iets voor hun kleine broertje, neefje, nichtje of zusje, geweldig toch ?

 

 

Theater

 's-Avonds op woensdag was er een leuke voorstelling in het theater. Enkele van onze leerlingen zijn er heen geweest. Het stuk ging over de Woef Side Story in de Rotterdamse schouwburg.

 

 

 

 Kerstviering

Op donderdag 21 december werd er op het college kerstfeest gevierd. Dit hebben wij dit jaar met verschillende kerstactiviteiten gevierd. Om 14:30 startten wij met het eerste programma en om 16:30 gingen wij verder met het tweede programma namelijk: het kerstdiner. De leerlingen hadden lekker eten meegenomen van thuis en de kerstcommissie had een diner gemaakt. De leerlingen hebben een gezellige en leuke herinnering aan deze avond overgehouden. Iedereen bedankt voor jullie inzet, het was een geweldige afsluiting van het jaar 2017 op school!

 

 

 

Namens het hele team, hele fijne vakantie en feestdagen toegewenst!

 

Let op ! Tot ziens op dinsdag 9 januari 2018

 

A van der Leij (docent wiskunde, techniek en ICT)

 

 Agenda Januari:

8 januari studiedag personeel, leerlingen vrij

9 januari start school leerlingenSchrijfopdracht PTA Engels

07-12-2017

Going to a school with special care was for me one of the biggest happenings in my life. I was about fourteen years old when this all happened. I had been struggling with my education for a couple of years and had no motivation to really keep going. Then my parents decided I was probably better off on a school where they would pay more attention to the individual instead. They went looking for a wide variety of schools but couldn’t really find a school that would suit me well. One day, my mother went for dinner with friends from work, and one of the women there mentioned a school called Reconvalescentenschool and how her daughter had such a good time here. When we went to this school it was indeed clearly a school for children with special needs and we were almost immediately sure that this would be our best bet. After a lot of paperwork I got accepted into the school. I made friends really quickly which had never happened before and I started to get good grades too. This has all kept going like this since then and I’m now in my last year on this amazing school and I’m very grateful that people gave me the opportunity to start over and prove myself.

Thomas van de Walle, eindexamen leerling Nieuwsflits November 2017

13-11-2017

november 2017

Welkom op de een na laatste nieuwsflits van dit jaar. Zoals u niet ontgaan zal zijn heeft de natuur ons getrakteerd op een geweldig pallet aan herfstkleuren. De stille plaatjes hieronder zijn leuke herinneringen hiervan.

De leerlingen werken in deze “rustige” november maand hard aan mooie cijfers voor op hun eerste rapport. Ze hebben nog 2 weken om de geplande toetsen te leren en te maken.

Vrijdag 1 december krijgen ze hun rapport mee naar huis

Handvaardigheid en Halloween

De leerlingen van klas 1A zijn bezig geweest (zie onderstaande foto's) met de pompoenen die traditiegetrouw onlosmakelijk verbonden zijn aan het feest dat Halloween heet. Mevrouw Giorgi, onze handvaardigheiddocent,  heeft de materialen geregeld en klaargezet in het handvaardigheidlokaal. Je kunt op de foto's zien hoe geconcentreerd onze leerlingen aan het werk zijn en hoeveel plezier zij beleven aan deze activiteit.

Soms gebeuren er wel heel geheimzinnige dingen in het handvaardigheidlokaal of heeft het met Halloween te maken?

 

LOB jaar 2: het nieuwe vak, loopbaanontwikkeling en orientatie

van mevrouw Peters, klas 2P

Met 2P hebben we een presentatie gedaan over de klassencode. De klassencode bestaat uit 3 onderwerpen die wij als klas belangrijk vinden om aan te werken. Dit zijn bij ons in de klas 'communiceren', 'samenwerken' en het 'zelfvertrouwen vergroten'. De leerlingen hebben bedacht wat zij zelf kunnen doen en wat de docent kan doen om hierbij te helpen. Vervolgens hebben zij een powerpointpresentatie gemaakt en leerkrachten en klassen uitgenodigd om de klassencode te presenteren. Een groot succes want de hele klas zat vol met publiek! Bij elk onderwerp hebben de leerlingen zelf een toneelscène bedacht. Ze waren heel zenuwachtig maar hebben alles goed uitgelegd. Na afloop kregen ze zelfs complimenten van Mevrouw Sibbing. Een mooie prestatie!

Uitstapje 3/4 TL

Afgelopen 3 november heeft 3/4 TL samen met mevrouw Tacq het belasting- en douanemuseum bezocht. Naar aanleiding van dit bezoek dienen zij een werkstuk te maken over ons belastingstelsel. Wanneer zijn belastingen ontstaan, warom betalen wij belasting en wat vind je van ons belastingstelsel zijn voorbeelden van vragen die beantwoord moeten worden.

 

De nieuwe verplichte keuzevakken na invoering van het vernieuwde VMBO

Onze derde- en vierdejaarsleerlingen (BBL/KBL-niveau) zijn in het begin van dit schooljaar gestart met de keuzevakken: mode en design, website & webshop,  EHBO en sport en beweging. Aangezien ik zelf het keuzevak webshop en website geef wil ik u hierover informeren. Ik ben werkelijk onder de indruk van wat onze leerlingen hebben ontwikkeld. Binnenkort zal ik enkele links doorgeven op onze website als de leerlingen klaar zijn. Een van de opdrachten die de deelnemers hebben gemaakt is het ontwikkelen van een eigen logo voor hun website. Hier onder enkele voorbeelden:

 

Bord in de klas van 2a

Leerlingen van groep 2A verzorgen hun eigen bordsessies aan de hand van hun eigen format. Leer en sfeer staan centraal. De mentoren van deze klas, dhr. van Hoorn en dhr. van der Kolk, begeleiden de leerlingen op deze manier bij hun eigen leer- en ontwikkelingsproces. Echter, de heer Van der Kolk, die behoorlijk kritisch en filosofisch is ingesteld, heeft bedacht dat leer en sfeer voor deze intelligente klas misschien ontoereikend zou zijn. Daarom heeft hij aanbevolen om leer en sfeer aan te vullen met meer en weer! Een geweldig idee vinden de leerlingen.

Intern basketbatoernooi ( door dhr Van Putten )

Op vrijdag 15 december zal het jaarlijkse basketbaltoernooi weer gehouden worden. 

Alle leerlingen die mee willen doen gaan vanaf 10.45 uur tot 14.00 uur mee naar de gymzaal waar we het onderlinge toernooi zullen spelen.

 

Schaken en schaaktoernooi

Wist u dat schaken een leerzaam spel is? Zelfs op sociaal en emotioneel gebied? Onze leerlingen van het college zijn dol op dit spel. Sommige van onze leerlingen zijn zelfs lid geworden van een schaakclub! Daarom zal er op vrijdag 15 december een schaaktoernooi georganiseerd worden. Dat belooft wat!

Binask (door mevrouw Van der Sluis)

Klas 4 TL staat voor de ingewikkelde klus het mysterie van de bloedsomloop bij een jongere met een tricuspidalis hart te ontcijferen. Ga er maar even aan staan ouders! 

Op school hebben we ook leerlingen met een aangeboren hartafwijking. De leerlingen weten dat deze schoolgenoten vaak sneller moe zijn en soms wat blauwig zien. Maar waarom eigenlijk? 

Om dat te kunnen begrijpen moeten de leerlingen eerst weten hoe een hart en uit zien en functioneert. Een snijpracticum hart was al eerder aan de orde. Daar konden we mooi zien hoe de linkerkant een dikkere wand heeft dan de rechter. Logisch wordt dat pas wanneer je weet dat de linkerkamer het zuurstofrijke bloed naar het hele  lichaam moet pompen, terwijl de rechterkamer het bloed naar de longen pompt. 

Om het verhaal van de bloedsomloop helder te krijgen hebben we filmpjes en animaties  gekeken en het bloedsomloop spel gespeeld. 

Met post-its hebben de leerlingen de juiste route op de tafel uit gezet. Daarbij hebben zij met rode lijnen de vaten met zuurstofrijk bloed getekend en met blauwe lijnen de vaten waar veel van de zuurstof al uit is en waar juist veel CO2 in zit. De zuurstof wordt gebruikt voor het verbrandingsproces waarbij energie ontstaat, maar ook afvalstoffen als CO2 die het lichaam weer kwijt moet. 

De gekleurde punaises verbeelden CO2, zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen. 

Een spel om hartklopping van te krijgen, maar het is ze goed gelukt. Trots op mijn leerlingen!

https://schooltv.nl/video/bloedsomloop-een-uitleg-van-de-bouw-en-de-functie-van-hart-en-bloedvaten/#q=bloedsomloop

 

Alvast hele fijne week gewenst!

A. van der Leij (docent wiskunde, ICT en techniek)

 

Agenda

1 december rapporten mee naar huis

5 december Sinterklaasfeest

7 december schoolfotograaf (alleen leerlingen die nog niet op de foto zijn geweest)

15 december schaaktoernooi

15 december basketbaltoernooi

21 december kerstdiner op school (16:30-18:00)

22 december leerlingen vrij op vrijdag

25 december t/m 5 januari 2018 kerstvakantie

8 januari studiedag (leerlingen vrij op maandag)Aanvullende Nieuwsflits Oktober

11-10-2017

  

Graag uw aandacht voor ons eerste nieuwsbulletin van dit schooljaar!

 

Korfbal toernooi

Op 10 oktober zijn wij met de bus vertrokken naar RKC WION in Ommoord  om mee te doen met het Korfbal toernooi. Onze leerlingen hebben zich geweldig goed ingezet en echt goed samen gespeeld. Ik was er persoonlijk bij als coach bij  een van onze 4 teams. De teams bestonden uit 4 dames en 4 heren, een unieke samenstelling. Hoffelijkheid is daarom met korfbal ingeburgerd en vereist. Op het veld werd nogmaals duidelijk dat onze gym docent, de heer Van Putten sportiviteit hoog in het vaandel heeft staan. Daarom hoeft er eigenlijk niet vermeld te worden dat wij in de bus afgeladen met de beker, medailles en prijzen terug op school zijn gekomen.  

 

 

Stichting leerkracht

Zoals u ongetwijfeld vernomen heeft tijdens onze voorlichttingsdagen en mentorgesprekken zijn wij samen met stichting leerkracht onze school aan het verbeteren. We maken vergaderingen korter en effectiever, we betrekken leerlingen bij het verbeteren van ons onderwijs en behalen effectiever onze doelen in de klas.  Kort om, talloze kleine verbeteringen die bijdragen tot een grotere betrokkenheid van leerlingen en het werk- en leerplezier van iedereen hier op school. Mevrouw Peters en mevrouw Luimes zijn onze coaches die onze school samen met Stichting Leerkracht helpen om dit hervormingsproces te realiseren. Mevrouw Peters heeft bijvoorbeeld alle klassen bezocht om het project “ Bord in de klas “ in kaart te brengen met als doel om de bordsessies te verbeteren en te leren van elkaar. 

Corvee

Dit schooljaar zijn wij op school begonnen met corvee. Dit houdt in dat wij tussen de middag, na de lunch en grote pauze, de aula aanvegen en netjes maken. We doen dit per toer beurt met een aantal  leerlingen.

 

Koken op het college

Hier nog enkele plaatjes van de sector Zorg en Welzijn. Deze ijverige leerlingen zijn een aardappel salade aan het maken, een geconcenteerd werkje zo te zien. Mevrouw Fok en mevrouw Luimes zijn onze culinaire experts die hun kennis en vaardigheden overdragen aan de leerlingen die voor deze sector hebben gekozen.

 

 

 

 

Voorlichting

Op 11 oktober zijn er 3 gastlessen van elk 60 minuten geweest, gegeven door Stichting Humanitas.  Het onderwerp was ' seksueel grensoverschrijdend gedrag/ loverboy problematiek'. De opkomst was groot en in alle groepen was de aandacht heel gefocust. Mevrouw Veerling en Mevrouw van den Berg hebben er bijgezeten en het als een leerzame en positieve ervaring beleefd; er werd steeds met respect op elkaar gereageerd. 

Techniek

Naast handvaardigheidslessen worden er ook technieklessen gegeven op school. Op dit moment zijn wij bezig met houtbewerking. Daar komen behoorlijk wat vaardigheden bij kijken, zoals bij voorbeeld “haakszagen en in hoeken van 45 graden zagen“ Gelukkig hebben wij daar goede gereedschappen voor, bij voorbeeld de verstekbak.  We maken houten speelgoed. Vind u het misschien leuk om te helpen met techniek lessen? Of kent u iemand? Laat het ons weten! 

E&O  (van mevrouw Tacq)

Leerjaar 4: Tijdens de module logistiek hebben de leerlingen geleerd hoe je orders in het magazijn verzamelt met een picklist en hoe je bestellingen inpakt en verzendt. Ook welke documenten je daar bij gebruikt. De laatste paar weken zijn ze bezig met het bijhouden van een voorraadadministratie, een lastige maar uitdagende klus. Na de herfstvakantie (na de SO-week) zullen we starten we de laatste module administratie. Hierover meer in de volgende nieuwsflits.

Leerjaar 3: De leerlingen van leerjaar 3 zijn diverse malen op pad geweest naar winkelcentrum Zuidplein voor de module commercieel.  Hier hebben zij een winkel uitgekozen waar zij een onderzoek uitvoeren. Eerst hebben zij gekeken wat de doelgroep van de winkel is. Vervolgens hebben zij het assortiment beschreven en bijv. gekeken of de winkel aanbiedingen heeft en welke verkoopprijzen zij hanteren. Het uiteindelijke resultaat van dit onderzoek wordt beschreven in een verslag en wordt gepresenteerd aan de klas d.m.v. een powerpointpresentatie. 

 

 

Schoolonderzoeken

Van 23 oktober tot en met 27 oktober zullen de schoolonderzoeken afgenomen worden. Dit geldt voor de  4e jaars. De leerlingen kunnen in de herfstvakantie zich daar op voor bereiden. Via ons leerlingen portaal Magister is doorgegeven welke leerstof getoetst zal worden. De cijfers zullen mee tellen voor het uiteindelijke diploma. 

Iedereen een hele fijne en zonnige herfstvakantie gewenst!

Door: A. van der Leij, docent wiskunde, ICT en techniek

 

Agenda

16 t/m 20 oktober herfstvakantie 

23 t/m 27 oktober School Onderzoek I

6 en 7 november studiedag, leerlingen vrij

 

  Nieuwsflits Oktober

18-09-2017

 

 Door: A. van der Leij, leraar wiskunde, ICT en techniek bij het OLS de Recon College

Zoals ik in de vorige Nieuwsflits van september vermeld had was de maand september een stormachtige maand. Gelukkig kan  ik nu op deze pagina op deze uitspraak terug komen en corrigeren want wat een prachtig herfstweer hebben wij mogen meemaken de laatste weken van september! Het is uiteindelijk een heerlijke maand geworden!

Staking

Donderdag 5 oktober wordt er gestaakt in het primair en speciaal (voortgezet) onderwijs. Dit betekent dat de school op die dag niet geopend zal zijn voor onze leerlingen. Indien uw kind met het leerlingenvervoer naar school komt wilt u dan zelf het taxibedrijf voor deze dag afzeggen. Met dank voor uw begrip.

Laboratorium

Het  biologie/natuurkunde en scheikunde lokaal van mevrouw Van der Sluis is waarschijnlijk het meest interessante lokaal van onze school. Daar beleven onze leerlingen de meest wonderbaarlijke leermomenten. Vaak krijg ik foto's en teksten door die ik regelmatig publiceer.

Dit onderzoek richt zich op enzymen in het speeksel van mensen. De leerlingen hebben dit onderzoek verricht in tweetallen. Ze hebben onderzocht hoe enzymen zetmeel afbreken tot glucose. Deze foto's spreken voor zich en die wil ik u niet onthouden: 

 

  Foto'sTerugkijkend op afgelopen weken waren er weer veel positieve activiteiten op onze school. Als eerste wil ik het bezoek van de schoolfotograaf noemen, we hebben binnen pasfoto's gemaakt en buiten klassenfoto's; u raadt het al, natuurlijk in het herfstzonnetje in de tuin. Week tegen het pestenIn deze maand hebben de docenten veel aandacht besteed aan  "de week tegen het pesten"  Initiatiefnemer mevrouw Veerling heeft op dit thema de CET lessen gebaseerd en het was een groot succes. Een aantal leuke reacties van de leerlingen waren:Bij SOVA gingen we "roddelen". Maar niet echt natuurlijk. Iedereen moest een kamer in behalve diegene die het verhaal zou gaan uitleggen aan de eerste persoon. De volgende persoon moest wat hij had onthouden weer doorvertellen aan de volgende persoon die na hem de kamer uit ging en zo ging het verder. Het ging niet alleen met roddels maar ook met normale verhalen waarbij er uiteindelijk alleen maar één woord overbleef. We weten daarom dus nu dat roddels die verspreid worden altijd heel anders zijn dan dat ze beginnen.Wat ons allen duidelijk is geworden aan het thema "pesten", dat het belangrijk is er regelmatig aandacht aan te besteden, in de klas maar ook thuis. Veel docenten gebruiken de bordsessies in de klas om pestgedrag bespreekbaar te maken. Het digitale pesten is aan de orde gekomen tijdens de ICT lessen en in mentorlesuren.OPPOp vrijdag 29 september zal het OPP toegestuurd worden per email. Op 9 oktober vindt het OPP-gesprek plaats op school. Het is belangrijk dat uw zoon of dochter ook op school komt. U krijgt binnenkort een uitnodiging van de mentor. Het OPP zal met de mentor van uw zoon/dochter besproken worden en eventueel aangepast.SchakenHet is een lange traditie op onze school om schaaklessen te geven in de klas en schaakcompetities te organiseren op school. Als hobbyschaker heb ik de eer om deze traditie voort te zetten op het College.In de brugklas krijgen alle leerlingen schaakles en spelen in de pauzes en in vrije momenten tegen elkaar én tegen oudere leerlingen die ook schaken geleerd hebben. Volgende maand zal er weer een schaakcompetitie georganiseerd worden en daarom zal u of uw familie binnenkort van harte uitgenodigd worden om de uitdaging aan te gaan en het op te nemen tegen onze leerlingen. Aanmeldingen verlopen via uw zoon/dochter die dit vervolgens aan mij zal doorgeven.Geniet nog even van het beloofde mooie na zomerweer en alvast een fijn weekend!Agenda29 september OPP zal via mail verstuurd worden5 oktober staking, de  school is di9 oktober OPP gesprekken met mentor16 t/m 20 oktober herfstva

Foto's

Terugkijkend op afgelopen weken waren er weer veel positieve activiteiten op onze school. Als eerste wil ik het bezoek van de schoolfotograaf noemen, we hebben binnen pasfoto's gemaakt en buiten klassenfoto's; u raadt het al, natuurlijk in het herfstzonnetje in de tuin. 

Week tegen het pesten

In deze maand hebben de docenten veel aandacht besteed aan  "de week tegen het pesten"  Initiatiefnemer mevrouw Veerling heeft op dit thema de CET lessen gebaseerd en het was een groot succes. Een aantal leuke reacties van de leerlingen waren:

Bij SOVA gingen we "roddelen". Maar niet echt natuurlijk. Iedereen moest een kamer in behalve diegene die het verhaal zou gaan uitleggen aan de eerste persoon. De volgende persoon moest wat hij had onthouden weer doorvertellen aan de volgende persoon die na hem de kamer uit ging en zo ging het verder. Het ging niet alleen met roddels maar ook met normale verhalen waarbij er uiteindelijk alleen maar één woord overbleef. We weten daarom dus nu dat roddels die verspreid worden altijd heel anders zijn dan dat ze beginnen.

Wat ons allen duidelijk is geworden aan het thema "pesten", dat het belangrijk is er regelmatig aandacht aan te besteden, in de klas maar ook thuis. Veel docenten gebruiken de bordsessies in de klas om pestgedrag bespreekbaar te maken. Het digitale pesten is aan de orde gekomen tijdens de ICT lessen en in mentorlesuren.

OPP

Op vrijdag 29 september zal het OPP toegestuurd worden per email. Op 9 oktober vindt het OPP-gesprek plaats op school. Het is belangrijk dat uw zoon of dochter ook op school komt. U krijgt binnenkort een uitnodiging van de mentor. Het OPP zal met de mentor van uw zoon/dochter besproken worden en eventueel aangepast.

Schaken

Het is een lange traditie op onze school om schaaklessen te geven in de klas en schaakcompetities te organiseren op school. Als hobbyschaker heb ik de eer om deze traditie voort te zetten op het College.

In de brugklas krijgen alle leerlingen schaakles en spelen in de pauzes en in vrije momenten tegen elkaar én tegen oudere leerlingen die ook schaken geleerd hebben. Volgende maand zal er weer een schaakcompetitie georganiseerd worden en daarom zal u of uw familie binnenkort van harte uitgenodigd worden om de uitdaging aan te gaan en het op te nemen tegen onze leerlingen. Aanmeldingen verlopen via uw zoon/dochter die dit vervolgens aan mij zal doorgeven.

Geniet nog even van het beloofde mooie na zomerweer en alvast een fijn weekend!

Agenda

29 september OPP zal via mail verstuurd worden

5 oktober staking, de  school is dicht!

9 oktober OPP gesprekken met mentor

16 t/m 20 oktober herfstvakantie Nieuwsflits September

15-09-2017

A. van der Leij, leraar wiskunde, ICT en techniek bij het OLS de Recon College

Terugkijkend naar de start van het nieuwe schooljaar kunnen wij concluderen dat er weer van alles is gebeurd op het OLS de Recon College.

Uitstapje Brugklas

Wij hebben met onze nieuwe leerlingen, die momenteel klas 1A vertegenwoordigen, traditiegetrouw een uitstapje gemaakt met de Spido door de Rotterdamse haven. Daarna hebben wij het verborgen park Schoonoord bezocht en hebben wij wat gegeten in het Euromast park, onder de schaduw van de oude bomen die daar staan. Het was een geweldig succes. 

Ouderavond

Heel veel ouders hebben onze school bezocht op de ouderavond, verschillende mensen hebben gesproken en er was ook een aparte voorlichting specifiek voor de ouders van klas 1 & 2 en het examentraject voor klas 3 & 4. Wij zijn erg blij met de hoge opkomst.

Afgelopen week hebben we de eerste echte herfststorm meegemaakt maar gelukkig zijn de dakpannen op de daken blijven liggen, althans hier op de Dordtsestraatweg 472. Het is wel een teken dat de zomer nu toch echt voorbij is, ook in onze geweldige stad Rotterdam.

Cito toetsen

De leerlingen van klas 1A hebben de eerste voorgezet onderwijs Cito toetsen gemaakt en hadden duidelijk weinig last van het onstuimige weer. Deze leerlingen verdienen alle respect want binnen drie ochtenden was iedereen klaar.

Practica BiNaSk

Door mevrouw Van der Sluis ( docent BiNaSk )

We zijn inmiddels 3 weken gestart en al weer vol op bezig met de practica voor biologie en BiNaSk.

De brugklassen hebben inmiddels leren werken met de brander en kunnen nu al een eenvoudig onderzoekje uitvoeren en rapporteren!

Klas 2 leert welke invloed organische en anorganische factoren hebben op een ecosysteem. Ze zijn daarbij verschillende organismen aan het determineren en doen een onderzoek naar afval: wat gebeurt daar eigenlijk mee? In mijn lokaal staan emmers met zand en potaarde met daarin organisch en anorganisch afval. We houden bij wat er mee gebeurt.

Klas 3 en 4 hebben hun eerste snijpracticum al weer gehad: aansluitend bij het hoofdstuk ademen en eten hebben we de longen van varkens onderzocht. Met een fietspomp konden we lucht in de luchtpijp pompen en zien hoe de longen zich vulden en weer leegliepen. Ook zagen we de vele vertakkingen van de bronchiën. Een mooi anatomie practicum.

Volgende week staat voor klas 4 de kieuwen van de vis op het programma en gaat klas 3 een onderzoek doen naar de groei van bacteriën.

Kortom: ook dit jaar is biologie weer het mooiste vak! 

Herfstvakantie

Zoals ik al eerder schreef is de herfst wel begonnen maar de Herfstvakantie begint pas op 16 oktober en eindigt op 20 oktober. Gelukkig zitten er wel 2 weekenden aan vast, dat scheelt nogal.

OPP gesprek

Ondertussen zijn de leerkrachten samen met de zorg coördinator bezig de OPP’s af te ronden. Op 29 september geven wij dit OPP mee aan de leerlingen. Daarna wordt u uitgenodigd voor het OPP gesprek met de mentor van uw zoon/dochter en kunt u uw voorkeurstijd doorgeven. Het OPP gesprek zal plaatsvinden op 9 oktober. U kunt altijd contact opnemen als 9 oktober echt niet uitkomt, dan zal er gezocht worden naar een andere datum.

Kijkt u ook nog even op onze facebook pagina voor interessante onderwerpen ?

 Alvast fijn en droog weekend! 

Agenda

26 september Schoolfotograaf

29 september OPP mee met leerlingen

9 oktober OPP gesprekken met mentor

16 t/m 20 oktober herfstvakantie


 Praktische vaardigheden biologie

30-05-2017

Voor biologie moeten de leerlingen van het Recon college serieus aan de bak. Er wordt geleerd uit boeken, in de digitale leeromgeving, maar ook moeten de handen letterlijk uit de mouwen, de mouwen van de witte labjassen welteverstaan.

Voor het hoofdstuk ‘waarnemen en regelen’ hebben de 3e jaars biologieleerlingen een snijpracticum met een koeienoog uitgevoerd. Zij gingen daarbij op zoek naar onderdelen die zij kennen van de plaatjes van het menselijk oog, zoals zij die geleerd hebben vanuit de plaatjes uit hun biologieboek of de website.

Al snel komen de leerlingen erachter dat het oog in het echt niet plat is, maar 3D! De oogzenuw is snel gevonden, het steekt als een steeltje uit de achterzijde van het oog. Nadat zij de lens uit het oog verwijderd hebben, kunnen zij zien dat dit een mooie ovaal vormige kraal is. Wanneer zij de lens nu op het werkblad neerleggen, zien ze de lettergrootte veranderen, doordat de lichtstralen door de lens gebroken worden.

En het is toch anders om het glasachtig lichaam als 

een stroperige gelei in je Petri schaaltje te zien dan alleen de beschrijven daarvan in je boek te lezen.

Verwondering is een goede leermeester en biologie een het mooiste vak dat er is!

T van der Sluis
Vakdocent BiNaSk en biologie.

 Lestijden nieuwe schooljaar

10-05-2017

Geachte ouders en verzorgers,

Door middel van deze brief deel ik u mede dat met ingang van het nieuwe schooljaar de lestijden gaan veranderen.
Het aantal lessen zal vanaf 21 augustus 2017 evenredig over alle dagen van de week verdeeld gaan worden, te weten 8:30 tot 14:30 uur.

Het belangrijkste argument is dat we zoveel mogelijk op een gewone VO-school willen lijken. Nu de SO-afdeling verhuisd is naar een andere locatie zijn wij niet meer afhankelijk van de basissschooltijden in verband met het gezamenlijk taxivervoer.

Andere argumenten hiervoor zijn:

  • Taxivervoer terug net voor de spits
  • Duidelijke structuur
  • Minder lange lesdagen


Dit is al besproken met de MR, die hier een akkoord aan het gegegevn.
Zij zullen ervoor zorgen dat de vervoersbedrijven hierover geïnformeerd worden.

Heft u hier nog vragen over, dan kunt u altijd contact opnemen.

Met vriendelijke groet,

 

Mw. T. M.J. SibbingOuderavond MR/OR 'Help! Er staat een naaktfilmpje van mijn zoon op YouTube'

19-09-2016

Aankomende donderdagavond (22-09-2016) organiseert de MR/OR onze jaarlijkse ouderavond. Tijdens deze ouderavond zal de theatergroep PlayBack een interactieve voorstelling geven waarbij zij u als ouders helpen om de sociale media een plek te geven in de opvoeding. U komt toch ook?

Geef u nog snel op via de mentor van uw kind of door te bellen naar school.  

Bekijk hier de pdf!

 Kalender

- 31-10-2019 t/m 06-11-2019
Schoolonderzoeken week 1


- 27-11-2019
Roostervrij - leerlingen vrij


- 20-12-2019 t/m 03-01-2020
Kerstvakantie


- 14-01-2020
Roostervrij - leerlingen vrij


- 24-02-2020 t/m 28-02-2020
Voorjaarsvakantieยป Klik hier voor de volledige kalender

Openluchtschool de Recon
Afdeling College en Pro (Zuid) • Dordtsestraatweg 472 • 3075 BN Rotterdam • telefoon: 010-4849233
Afdeling SO (Noord)  • Olijflaan 4 • 3053 WK Rotterdam • telefoon: 010-4186422
e-mail: directie@olsderecon.nl

© 2014 De Recon | De Recon is onderdeel van Stichting BOOR | Ontwerp & realisatie: ElgersmaMedia